Cosmetische ingrepen in het arbeidsrecht

Cosmetische ingrepen binnen het arbeidsrecht: Wat je moet weten

Cosmetische ingrepen roepen vaak vragen op binnen het arbeidsrecht. Wie betaalt de kosten? Moet een werknemer altijd verlof opnemen voor een cosmetische ingreep? En hoe zit het met de herstelperiode en eventuele complicaties?

Wat is een cosmetische ingreep?

Een cosmetische ingreep heeft meestal geen medische noodzaak; het gaat bijvoorbeeld om het vergroten van borsten of het aanpassen van de neusvorm. Dit soort ingrepen zijn puur esthetisch van aard. Toch kan een cosmetische ingreep ook medisch noodzakelijk zijn, zoals bij een borstverkleining om rugklachten te verminderen.

Rechtspraak: Een voorbeeld uit 2005

In een uitspraak uit 2005 deed een werknemer mee aan het tv-programma 'Make me Beautiful' en onderging meerdere cosmetische operaties. Hoewel de werknemer zes weken onbetaald verlof had genomen, ontstonden er complicaties, waardoor ze zich ziek moest melden. De werkgever weigerde het loon tijdens ziekte door te betalen, maar de rechtbank gaf de werknemer gelijk. De complicaties werden niet als opzettelijk veroorzaakte ziekte gezien, zoals omschreven in artikel 7:629 lid 3 BW. Elke operatie, zowel medisch als cosmetisch, brengt immers risico's met zich mee.

Hoofdregel in het arbeidsrecht

Volgens artikel 7:628 lid 1 BW geldt: “Geen arbeid, toch loon, tenzij het niet werken voor rekening van de werknemer behoort te komen.” Artikel 7:629 BW stelt daarnaast dat een werknemer bij arbeidsongeschiktheid door ziekte, zwangerschap of bevalling recht heeft op 70% van het laatstverdiende loon gedurende 104 weken.

Een uitzondering is wanneer de ziekte opzettelijk door de werknemer is veroorzaakt. Alleen als de werknemer bewust de ziekte heeft veroorzaakt met als doel arbeidsongeschiktheid, vervalt het recht op loondoorbetaling.

Bewijslast en opzet

De bewijslast ligt bij de werkgever om aan te tonen dat de werknemer opzettelijk arbeidsongeschikt is geworden. Dit is een hoge drempel. De meeste werknemers ondergaan een cosmetische ingreep om er beter uit te zien, niet om ziekengeld te ontvangen.

Loonbetaling tijdens en na de ingreep

Of een werkgever verplicht is het loon door te betalen tijdens en na een cosmetische ingreep, hangt af van de vraag of er sprake is van ziekte volgens artikel 7:629 BW. Ziekte wordt gedefinieerd als een lichamelijke of psychische toestand die de werknemer verhindert zijn werk te doen. Tijdens de ingreep zelf is dit meestal niet het geval, tenzij er een medische noodzaak is.

Complicaties en herstel

Bij onvoorziene complicaties na een niet-medische ingreep die leiden tot arbeidsongeschiktheid, moet de werkgever in de meeste gevallen het loon doorbetalen. Dit geldt tenzij de werknemer opzettelijk de ziekte heeft veroorzaakt, wat zelden voorkomt.

Vragen over loondoorbetaling bij ziekte?

Heb je vragen over loondoorbetaling bij ziekte? Neem contact met ons op via e-mail of telefoon. We laten je binnen 24 uur weten hoe we je kunnen helpen.

Vorige
Vorige

Kan een zieke werknemer in het buitenland verplicht worden om te verschijnen op spreekuur bij de bedrijfsarts?

Volgende
Volgende

Zelf een arbeidscontract maken? Check dan deze tips!